Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Görünüm: H Z . YUSUF A.S.
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın

Kuran'da adi gecen Beni israil peygamberlerinden biri.

Hz. Yusuf Kuran'da adi gecen peygamberlerden birisi olup, Yakub Peygamberin ogludur. Nesebi Hz. ibrahim'e kadar varir (Kamil Miras, Tecrit Tercumesi, IX, 139).

Kur'an-i Keram'de kendi adini tasiyan bir sure vardir. Tamami 111 ayet olan bu surenin 98 ayeti (4-101) Hz. Yusuf'tan bahseder. Bu ayetlerde anlatildigina gore Hz. Yusuf'un hayat hikayesi ozetle soyledir:

Hz. Yusuf'un on bir tane erkek kardesi vardi. Yusuf fevkalade guzel ve son derece zeka idi. Babalari Hz. Yakub en cok Yusuf'u seviyordu. Bu sevgiyi agabeyleri kiskaniyorlardi.

Yusuf (a.s) bir gece ruyasinda on bir yildizn, Gunes ve ayin kendisine secde ettiklerini gordu. Bu ruyayi babasina anlatti. Babasi ruyanin, Hz. Yusuf'un buyuk bir adam olacagina isaret oldugunu anladi ve Yusuf'a ruyasini agabeylerine anlatmamasini tembihledi. Ancak, agabeyleri bundan haberdar oldular ve Yusuf'u oldurup bir yere atmayi planladilar. Babalarindan izin alarak, gezip eglenmek bahanesiyle Yusuf'u alip kirlara,goturduler. Onu bir kuyuya attilar, gomlegini da kana bulayarak, "Yusuf'u kurt kapti" diye babalarina yalan soylediler.

Kuyunun yanindan gecmekten olan bir kafile Yusuf'u buldu ve kole olarak satmak uzere alip, Misir'a goturduler. Orada az bir fiyatla onu Azaz (maliye bakani)'e sattilar.

Azz'in hanimi Yusuf'a goz koydu. Onu kendisiyle beraber olmaya cagirdi. Yusuf (a.s) bunu kabul etmeyince, ona iftira edip kocasina sikayet etti ve hapse attirdi.

Hz. Yusuf senelerce hapiste kaldi. Orada hukumdarin serbetcisi ve ascisi ile tanisti. Onlarin gordukleri ruyalarin yorumunu yapti. Birisinin, kurtulup efendisinin hizmetine devam edecegini, digerinin ise oldurecegini soyledi. Sonunda dedigi cikti. Hz. Yusuf, kurtulana, kendisini efendisinin yaninda anmasini istedi.

Hukumdar bir gece ruyasinda yedi zayif inegin yedi semiz inegi yedigini ve yedi yesil basakla yedi kuru basak gordu. Bu ruyanin yorumunu yaptirmak istedi. Hz. Yusuf'un ruya yorumu yaptigini orgendi ve onu hapisten cikarip, ruyasini anlatti. Hz. Yusuf, yedi sene bolluk olacagini, pesinden gelen yedi senenin ise kitlikla gececegini soyledi. Bunun uzerine hukumdar, Hz. Yusuf'u maliye bakanligina getirdi. Yusuf (a.s) bolluk yillarinda butun ambarlari zahire ile doldurttu; kitlik yillari gelince bu zahireyi halka dagitmaya basladi. Ayni kitlik, Hz. Yusuf un babasinin memleketi olan Ken'an diyarinda da yasandi.

Yusuf (a.s)'un kardesleri de zahire almak icin iki kez Ken'an ilinden Misir'a geldi. Sonunda Yusuf (a.s) kardeslerine kendini tanitti ve onlari affettigini belirterek, "Bugun azarlanacak degilsiniz, Allah sizi bagislar, o merhametlilerin merhametlisidir" (Yusuf, 92) dedi. Yusuf (a.s), babasi, annesi ve kardeslerinin tamamini Misir'a davet etti.

Ailesi Misir'a vardiginda Yusuf (a.s) anne ve babasini tahta oturttu; diger on bir kardesi ise Hz. Yusuf'un onunde egildiler. O zaman Yusuf (a.s); "Babacigim, iste bu vaktiyle gordugum ruyanin cikisidir; Rabbim onu gerceklestirdi. seytan benimle kardeslerimin arasini bozduktan sonra, beni hapisten cikaran, sizi colden getiren Rabbim, bana pek cok iyiliklerde bulundu. Dogrusu Rabbim, diledigine lutufkardir. O suphesiz, bilendir, hakimdir" (Yusuf,100) dedi. Bu sekilde israil ogullari, Filistin'den Misir'a gelip yerlesmis oldu. Bir sure sonra Yakub (a.s) vefat etti. Yusuf (a.s), Allah Teala'ya soyle munacatta bulundu: "Rabbim, bana hukumdarlik verdin, ruyalarin yorumunu ogrettin. Ey goklerin ve yerin yaratani! Dunya ve ahirette koruyanim sensin! Benim canimi, Musluman olarak al! Ve beni iyilere kat!" (Yusuf, 101). Yusuf (a.s)'un hayat hikayesi Kur'ani Keram'de "Ahsenu'l-Kasas, Kissalarin en guzeli" unvanini aldi. Pek cok olaylari iceren bu hayat hikayesi icin Allah Teala soyle buyurdu: undolsun ki, Yusuf ve kardeslerinin olayinda, soranlara nice ibretler vardir" (Yusuf, 7).

Yusuf (a.s)'un defnedildigi yer, rivayetlere gore, ibrahim (a.s)'in medfun bulundugu Kudus yakinlarinda Halilu'r-Rahman kasabasindadir.

alintidir....
emegine yuregine saglik.. Arrow
Referans Adresler