Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Görünüm: H Z . iSMAiL A.S.
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın

2. Hz. ismail'in hikayesi
ismail aleyhisselam, sam diyarinda (Filistin, Suriye) dogdu. Babasi ibrahim aleyhisselam, Allahu Tealanin emriyle, annesi Hacer Hatunla birlikte Mekke'ye goturdu . Yanlarina bir miktar yiyecek ve su ile birlikte simdiki Kabe'nin bulundugu yere birakarak sam'a dondu. Bir rivayete gore ibrahim aleyhisselam Hacer Hatunu Kabe'nin bulundugu yere birakinca o: "Sen bizi kime birakiyorsun. Bize kim bakacak ?" sorusuna ibrahim aleyhisselam:"Ben sizi Allah'a birakiyorum" demistir. Hacer Hatun bunu duyunca:"O zaman isini yaptiysan gidebilirsin" demistir. Hacer Hatun su ararken, simdiki zemzem kuyusunun yerinde yatan ismail aleyhisselam tepindi. Hacer Hatun ogluna su verebilmek icin yedi kez Safa ile Merve arasinda kosustu ise de su bulamadi. O zaman ayaklarini vurdugu veya Cebrail aleyhisselam in vurdugu yerden Zemzem suyu cikti. Hacer Hatun burada yasarken, Yemen tarafindan Curhum kabilesi gelip Mekke'nin bulundugu yere yerlestiler.

2.1. ismail aleyhisselamin kurban edilmesi
Hz. ibrahim bir ara bir ruya gordu. Bu Yuce Allah'in bir vahyi idi. Ona oglu ismail'i kurban etmesi emrolunmustu. Bunun uzerine henuz 12 yasinda bulunan Hz. ismail'i, Mekke'de Sebir daginin eteginde tenha bir yere goturdu. Onu Allah rizasi icin kurban etmek istiyordu. ismail aleyhisselam da:" Babacigim , emrolundugun seyi yap. insallah beni sabredenlerden bulursun" diyordu. Bu Allah yolunda fedakarligin en yuksek bir nisani idi . Ama, Allahu Teala ruyasinda sadakat gostermesi uzerine ona bir koc ihsan buyurdu. ismail aleyhisselam boylece kurban edilmekten kurtuldu. Kurban bayramini da biz muslumanlar da vak'a yuzunden ihya etmekteyiz. Halilullah'in hangi oglunu kurban ettigi kesinlikle bilinmemektedir. Kur'an-i Kerim'de sadece oglunu kurban ettigi belirtilmektedir:«Babasiyla beraber yuruyup gezecek caga erisince: Yavrucugum ! Ruyada seni bogazladigimi goruyorum; bir dusun ne dersin ? dedi. O da cevaben : Babacigim ! Emrolundugun seyi yap. insaallah beni sabredenlerden bulursun, dedi » . Fakat cumhura gore kurban edilen cocugun ismail aleyhisselam'in oldugu kanaatindedir. Bazi mufessirlere gore ise ismail aleyhisselamin degil de ishak aleyhisselamin kurban edildigini one surmektedirler. Yalniz, bu fikri Israilogullari da soylemektedirler.

2.2. ismail aleyhisselamin peygamberligi
Hz. ismail genclik cagina gelince, Curhumlulerden iki defa evlendi . Daha sonra tekrar Mekke'ye gelen ibrahim aleyhisselamla birlikte Kabe-i Muazzamayi insa ettiler ve hac ibadetini yaptilar . ismail aleyhisselam Yemen kabilelerine (Curhum kabilesi) ve -Amalika" denilen eski bir kavme peygamber olarak gonderildi. insanlara babasi Hz. ibrahim'e bildirilen dinin hukumlerini teblig etti ve daveti 50 yil surdu. Buna ragmen malesef pek az kimse iman etti. ishak aleyhisselami yanina davet edip kizini onun oglu ilyas'a nikahla dive bazi vasiyetler de bulundu. Babasi ibrahim aleyhisselam'in olumunden 40 sene sonra , 133 veya 137 yaslarinda iken Mekke'de vefat etti. Ekseri rivayete gore Mescid-i Haram'da Kabe-i Muazzamanin kuzey duvari onunde bulunan Hatim denilen yere defn edildi. ismail aleyhisselamin 12 oglundan cogalan torunlari zamanla Arabistan Yarimadasi'nin her tarafina yayildilar. Peygamber efendimizin (s.a.v.) 20. dedesi Adnan ile ismail aleyhisselam arasinda 30 baba vardi . Peygamberimiz efendimiz (s.a.v.) de bir Hadis-i serifinde : « Allahu Teala Ademogullarindan (Hz.) ismail'i secti. ismail'in evladindan (ogullarindan) Kinane'yi, Kinaneogullarindan Kureys'i secti ve ayirdi. Kureys'ten Hasimogullarini, Hasimogullarindan da beni secti ve ayirdi » (Kadizade) buyurmustur..

alintidir...
emegine saglik kardes guzel paylasimlar.. Smile Arrow
Referans Adresler