04-15-2007, 01:20 AM
Kur-an-i Kerim-de yer alan dualardan ornekler verir misiniz?
Kur-an-i Kerimde bircok dua ayeti vardir. Bunlardan bir kisminin mealleri asagida verilmistir.
1 - -Onlarin sozleri, sadece soyle demekten ibaretti: Ey Rabbimiz! Gunahlarimizi ve isimizdeki taskinligimizi bagisla; ayaklarimizi (yolunda) sabit kil; kafirler topluluguna karsi bizi muzaffer kil!-(1)
2 - -Onlar, ayakta dururken, otururken, yanlari uzerine yatarken (her vakit) Allah'i anarlar, goklerin ve yerin yaratilisi hakkinda derin derin dusunurler (ve soyle derler
Rabbimiz! Sen bunu bosuna yaratmadin. Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem azabindan koru ! Ey Rabbimiz! Dogrusu sen, kimi cehenneme koyarsan, artik onu rusva etmissindir. Zalimlerin hic yardimcilari yoktur. Ey Rabbimiz! Gercek su ki biz, "Rabbinize inanin!" diye imana cagiran bir davetciyi (Peygamberi, Kur'an'i) isittik, hemen iman ettik. Artik bizim gunahlarimizi bagisla, kotuluklerimizi ort, ruhumuzu iyilerle beraber al, ey Rabbimiz! Rabbimiz! Bize, peygamberlerin vasitasiyla vad ettiklerini de ikram et ve kiyamet gununde bizi rezil-rusva etme; suphesiz sen vadinden caymazsin!-(2)
3 - -(insanlarin) dirilecekleri gun, beni mahcup etme.-(3)
4 - -Onlardan bir kismi da: Ey Rabbimiz! Bize dunyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabindan koru! derler.-(4)
5 - -(Bu nimetler) "Ey Rabbimiz! iman ettik; bizim gunahlarimizi bagisla, bizi ates azabindan koru!" diyen; Sabreden, durust olan, huzurda boyun buken, hayra harcayan ve seher vaktinde Allah'tan bagis dileyenler (icindir). Onlarin sozleri, sadece soyle demekten ibaretti: Ey Rabbimiz! Gunahlarimizi ve isimizdeki taskinligimizi bagisla; ayaklarimizi (yolunda) sabit kil; kafirler topluluguna karsi bizi muzaffer kil!-(5)
6 - -Ve soyle derler: Rabbimiz! Cehennem azabini uzerimizden sav. Dogrusu onun azabi gelip gecici degil, devamlidir.-(6)
7 - -Orada Zekeriyya, Rabbine dua etti: Rabbim! Bana tarafindan hayirli bir nesil bagisla. suphesiz sen duayi hakkiyla isitensin, dedi.-(7)
8- -Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazi devamli kilanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duami kabul et.-(8
9 - -(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalniz senden medet umariz. Bize dogru yolu goster. Kendilerine lutuf ve ikramda bulundugun kimselerin yolunu; gazaba ugramislarin ve sapmislarin yolunu degil!- (9)
10 - -Ey Rabbimiz! Bizi sana boyun egenlerden kil, neslimizden de sana itaat eden bir ummet cikar, bize ibadet usullerimizi goster, tevbemizi kabul et; zira, tevbeleri cokca kabul eden, cok merhametli olan ancak sensin. Ey Rabbimiz! Onlara, iclerinden senin ayetlerini kendilerine okuyacak, onlara kitap ve hikmeti ogretecek, onlari temizleyecek bir peygamber gonder. uunku ustun gelen, her seyi yerli yerince yapan yalniz sensin.-(10)
11 - -(Onlar soyle yakarirlar
Rabbimiz! Bizi dogru yola ilettikten sonra kalplerimizi egriltme. Bize tarafindan rahmet bagisla. Lutfu en bol olan sensin.-(11)
12 - -(Havaraler
Rabbimiz! indirdigine inandik ve Peygamber'e uyduk. simdi bizi (birligini ve peygamberlerini tasdik eden) sahitlerden yaz, dediler.-(12)
13 - -Peygamber, Rabbi tarafindan kendisine indirilene iman etti, muminler de (iman ettiler). Her biri Allah a, meleklerine, kitaplarina, peygamberlerine iman ettiler. "Allah'in peygamberlerinden hicbiri arasinda ayirim yapmayiz. isittik, itaat ettik. Ey Rabbimiz, affina sigindik! Donus sanadir" dediler. Allah her sahsi, ancak gucunun yettigi olcude mukellef kilar. Herkesin kazandigi (hayir) kendine, yapacagi (ser) de kendinedir. Rabbimiz! Unutursak veya hataya dusersek bizi sorumlu tutma. Ey Rabbimiz! Bizden oncekilere yukledigin gibi bize de agir bir yuk yukleme. Ey Rabbimiz! Bize gucumuzun yetmedigi isler de yukleme! Bizi affet! Bizi bagisla! Bize aci! Sen bizim mevlamizsin. Kafirler topluluguna karsi bize yardim et!-(13)
14 - -Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazi devamli kilanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duami kabul et! Ey Rabbimiz! (Amellerin) hesap olunacagi gun beni, ana-babami ve muminleri bagisla!-(14)
15 - -Ve soyle derler: Rabbimiz! Cehennem azabini uzerimizden sav. Dogrusu onun azabi gelip gecici degil, devamlidir.- -(Ve o kullar): Rabbimiz! Bize gozumuzu aydinlatacak esler ve zurriyetler bagisla ve bizi takva sahiplerine onder kil! derler.-(15)
16 - -Biz insana, ana-babasina iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu zahmetle tasidi ve zahmetle dogurdu. Tasinmasi ile sutten kesilmesi, otuz ay surer. Nihayet insan, guclu cagina erip kirk yasina varinca der ki: Rabbim! Bana ve ana-babama verdigin nimete sukretmemi ve razi olacagin yararli is yapmami temin et. Benim icin de zurriyetim icin de iyiligi devam ettir. Ben sana dondum. Ve elbette ki ben Muslumanlardanim.-(16)
(1) Al-i imran, 3/147.
(2) Al-i imran, 3/193-194.
(3) suara, 26/87.
(4) Bakara, 2/201.
(5) Al-i imran, 3/16-17; 147.
(6) Furkan, 25/65.
(7) Al-i imran, 3/38.
(8 ibrahim, 14/40.
(9) Fatiha, 1/5-7.
(10) Bakara, 2/128-129.
(11) Al-i imran, 3/8.
(12) Al-i imran, 3/53.
(13) Bakara, 2/285-286.
(14) ibrahim, 14/40-41.
(15) Furkan, 25/65, 74.
(16) Ahkaf, 46/15.
Kur-an-i Kerimde bircok dua ayeti vardir. Bunlardan bir kisminin mealleri asagida verilmistir.
1 - -Onlarin sozleri, sadece soyle demekten ibaretti: Ey Rabbimiz! Gunahlarimizi ve isimizdeki taskinligimizi bagisla; ayaklarimizi (yolunda) sabit kil; kafirler topluluguna karsi bizi muzaffer kil!-(1)
2 - -Onlar, ayakta dururken, otururken, yanlari uzerine yatarken (her vakit) Allah'i anarlar, goklerin ve yerin yaratilisi hakkinda derin derin dusunurler (ve soyle derler
Rabbimiz! Sen bunu bosuna yaratmadin. Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem azabindan koru ! Ey Rabbimiz! Dogrusu sen, kimi cehenneme koyarsan, artik onu rusva etmissindir. Zalimlerin hic yardimcilari yoktur. Ey Rabbimiz! Gercek su ki biz, "Rabbinize inanin!" diye imana cagiran bir davetciyi (Peygamberi, Kur'an'i) isittik, hemen iman ettik. Artik bizim gunahlarimizi bagisla, kotuluklerimizi ort, ruhumuzu iyilerle beraber al, ey Rabbimiz! Rabbimiz! Bize, peygamberlerin vasitasiyla vad ettiklerini de ikram et ve kiyamet gununde bizi rezil-rusva etme; suphesiz sen vadinden caymazsin!-(2) 3 - -(insanlarin) dirilecekleri gun, beni mahcup etme.-(3)
4 - -Onlardan bir kismi da: Ey Rabbimiz! Bize dunyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabindan koru! derler.-(4)
5 - -(Bu nimetler) "Ey Rabbimiz! iman ettik; bizim gunahlarimizi bagisla, bizi ates azabindan koru!" diyen; Sabreden, durust olan, huzurda boyun buken, hayra harcayan ve seher vaktinde Allah'tan bagis dileyenler (icindir). Onlarin sozleri, sadece soyle demekten ibaretti: Ey Rabbimiz! Gunahlarimizi ve isimizdeki taskinligimizi bagisla; ayaklarimizi (yolunda) sabit kil; kafirler topluluguna karsi bizi muzaffer kil!-(5)
6 - -Ve soyle derler: Rabbimiz! Cehennem azabini uzerimizden sav. Dogrusu onun azabi gelip gecici degil, devamlidir.-(6)
7 - -Orada Zekeriyya, Rabbine dua etti: Rabbim! Bana tarafindan hayirli bir nesil bagisla. suphesiz sen duayi hakkiyla isitensin, dedi.-(7)
8- -Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazi devamli kilanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duami kabul et.-(8
9 - -(Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalniz senden medet umariz. Bize dogru yolu goster. Kendilerine lutuf ve ikramda bulundugun kimselerin yolunu; gazaba ugramislarin ve sapmislarin yolunu degil!- (9)
10 - -Ey Rabbimiz! Bizi sana boyun egenlerden kil, neslimizden de sana itaat eden bir ummet cikar, bize ibadet usullerimizi goster, tevbemizi kabul et; zira, tevbeleri cokca kabul eden, cok merhametli olan ancak sensin. Ey Rabbimiz! Onlara, iclerinden senin ayetlerini kendilerine okuyacak, onlara kitap ve hikmeti ogretecek, onlari temizleyecek bir peygamber gonder. uunku ustun gelen, her seyi yerli yerince yapan yalniz sensin.-(10)
11 - -(Onlar soyle yakarirlar
Rabbimiz! Bizi dogru yola ilettikten sonra kalplerimizi egriltme. Bize tarafindan rahmet bagisla. Lutfu en bol olan sensin.-(11) 12 - -(Havaraler
Rabbimiz! indirdigine inandik ve Peygamber'e uyduk. simdi bizi (birligini ve peygamberlerini tasdik eden) sahitlerden yaz, dediler.-(12) 13 - -Peygamber, Rabbi tarafindan kendisine indirilene iman etti, muminler de (iman ettiler). Her biri Allah a, meleklerine, kitaplarina, peygamberlerine iman ettiler. "Allah'in peygamberlerinden hicbiri arasinda ayirim yapmayiz. isittik, itaat ettik. Ey Rabbimiz, affina sigindik! Donus sanadir" dediler. Allah her sahsi, ancak gucunun yettigi olcude mukellef kilar. Herkesin kazandigi (hayir) kendine, yapacagi (ser) de kendinedir. Rabbimiz! Unutursak veya hataya dusersek bizi sorumlu tutma. Ey Rabbimiz! Bizden oncekilere yukledigin gibi bize de agir bir yuk yukleme. Ey Rabbimiz! Bize gucumuzun yetmedigi isler de yukleme! Bizi affet! Bizi bagisla! Bize aci! Sen bizim mevlamizsin. Kafirler topluluguna karsi bize yardim et!-(13)
14 - -Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazi devamli kilanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duami kabul et! Ey Rabbimiz! (Amellerin) hesap olunacagi gun beni, ana-babami ve muminleri bagisla!-(14)
15 - -Ve soyle derler: Rabbimiz! Cehennem azabini uzerimizden sav. Dogrusu onun azabi gelip gecici degil, devamlidir.- -(Ve o kullar): Rabbimiz! Bize gozumuzu aydinlatacak esler ve zurriyetler bagisla ve bizi takva sahiplerine onder kil! derler.-(15)
16 - -Biz insana, ana-babasina iyilik etmesini tavsiye ettik. Annesi onu zahmetle tasidi ve zahmetle dogurdu. Tasinmasi ile sutten kesilmesi, otuz ay surer. Nihayet insan, guclu cagina erip kirk yasina varinca der ki: Rabbim! Bana ve ana-babama verdigin nimete sukretmemi ve razi olacagin yararli is yapmami temin et. Benim icin de zurriyetim icin de iyiligi devam ettir. Ben sana dondum. Ve elbette ki ben Muslumanlardanim.-(16)
(1) Al-i imran, 3/147.
(2) Al-i imran, 3/193-194.
(3) suara, 26/87.
(4) Bakara, 2/201.
(5) Al-i imran, 3/16-17; 147.
(6) Furkan, 25/65.
(7) Al-i imran, 3/38.
(8 ibrahim, 14/40.
(9) Fatiha, 1/5-7.
(10) Bakara, 2/128-129.
(11) Al-i imran, 3/8.
(12) Al-i imran, 3/53.