Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Görünüm: Nefse neler soylemeliyiz?
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
(ALINTIDIR.)
Nefse neler soylemeliyiz?

--------------------------------------------------------------------------------

Nefse sunlar soylenebilir:

- Ey nefsim, yaptigin butun isler kendi zararinadir. Nicin nasihat dinlemiyorsun?
- Benim kar ve zararim nedir?
- Sen bir tuccarsin, karin ebeda saadet, zararin ise ebeda felaket... Sermayen ise omrundur. Ebeda saadet omur sermayesi ile kazanilir. umur tukenince ticaret kesilir. su anda olmus olsaydin, salih amel isleyebilmek icin dunyaya geri gelmek iste mez miydin?
- Elbette isterdim.
- Farzet ki oldun, bir gunlugune dunyaya geldin. Uzun vadeli ise girmen akil kari midir?'Bir gunde ne yapabilirsen yap!
-Her gunu nasil karsilamaliyim?
- Allah bana bugun de muhlet verdi, diye hareket etmelisin!
- Allah rahimdir, afvedebilir. Fazla calismak hosuma gitmiyor.
- Ey nefsim, afvolurum umid ve temennisiyle kendini avutma! Afva ugramazsan halin nice olur? Sonra afva ugramakherkese nasab olur mu? Afva mustehak olmanin da sarti vardir.
- O halde ne yapmaliyim?
- ulumle seni terkeden her seyi terk et! Dunyada ne kadar sikinti cekilirse, ahirette o kadar rahatlik var demektir.
- Ben sikintiya gelemem.
- Ey nefsim farzet ki hasta oldun, mesela seker hastasi.. Kendisine itimat ettigimiz Gazetemizin mutehassis doktoru, senin cok sevdigin tatlilari, bali, baklavayi, sana yasak etse, faydali olur diye aci ilaclar verse, hastaligin iyi oluncaya kadar, uzun muddet sevdigin tatlilari birakip aci ilaclari icmege devam eder misin?
- Kim etmez?
- Farzet ki, dostlarinin yanina gitmek, sevdiklerine kavusmak icin uzun bir yolculuga ciktin. Varacagin yerde, istirahat edecegini, gayet rahat olacagini umdugun icin yol mesakkatlerine, guc sikintilara ister istemez katlanmaz misin?
- Elbette katlanirim.
- iste sen bir yolcusun. Varacagin yer ahirettir. Yolcu, yol mesakkatlerine katlanmak mecburiyetindedir. sayet yoldaki sikintilara katlanmayip, rahat edeyim diye yola devam etmezse ne olur?
- Yolda kalir, sevdiklerine kavusamaz, helak olur.
- O halde ba'zi sikintilara katlanmak lazimdir. Bu sikintilar gorunuste cok aci ise de, bunlarin birer nimet oldugunu unutmamalidir. Nasil seker, seker hastasi icin bir zehir ise, dunya tamahi da sekerle kaplanmis bir zehirdir.
- Ya'ni mal toplamayalim mi? sirketin Muduru olacaktim vaz mi geceyim?
- Hayir, malin kendisi degil, mala muhabbet kotulenmistir. Mal, Allahu tealanin verdigi bir ni'mettir. Ahireti kazanmak mal ile olur. Bir cok dini vazife mal ile olur. Sihhat ve namus mal ile korunur. Mal, helal yolda kullanilirsa, dunyalik degil, ahiretlik olur. Dine hizmet niyyetiyle dunyaya calisanlar, ahireti kazanmis olurlar.
- Sapiklarla mucadele etsem cok sevab alir miyim?
- Hayir, onlarin hatasi sana zarar vermez. Bunca kendi kusurun varken, elin hatalarini, arastirma!
- Ben cok merhametliyim, bu sapiklarin Cehenneme gitme­ sini istemiyorum. Ne pahasina olursa olusn onlarla mucadele etmek istiyorum.
- ustunde akrep olan bir kimse, o akrebi ustunden atmaga, onu oldurmege calismayip da, baskasinin yuzune konan sinekleri kovalamaga calismasi ahmaklik degil mi?
- Evet
- O halde her biri zehirli akrepten daha fena olan bir cok kotu huyun mevcutken baskalari ile mucadele etmen uygun olur mu?
- Olmaz, ama sapiklarin sapikligini kim bildirecek?
- Bu isi ancak alimler yapar. Bu alimlerin sayisiz kitaplari mevcut, bunlarin yayilmasina hizmet etmekle emr-i ma'ruf vazifesi yapilmis olur. Yoksa herkes onune geleni tenkid etmekle hizmet etmis olamaz.
Referans Adresler