04-05-2007, 07:57 PM
SiGARANIN iuiNDE KAu ZEHiR VAR?
Sizin icin arastirdik!..
uok carpici zehirlerden en dikkat cekenleri ve sigara hakkinda bilmedikleriniz, sigara icmeyen bir ciger ve icmeyen bir ciger... Tercih sizin
Sigarada bulunan zehirlerden birkaci:
1. KANSEROJEN (polonyum)
2. RADYASYON (radon)
3. FuZE YAKITI (metanol)
4. TiNER (toluen)
5. AKu METALi (kadmiyum)
6. TuPGAZ (butan)
7. BuCEK uLDuRuCu (DDT)
8. GAZ ODALARI ZEHiRi (hidrojen Siyanur)
9. OJE SuKuCu (aseton)
10. GuVE KOVUCU (naftalin)
11. GAZ ODALARI ZEHiRi (hidrojen Siyanur)
12. FARE ZEHiRi (arsenik)
13. TUVALET TEMiZLEYiCi (amonyak)
14. EKSOZ MONOKSiT GAZI (karbon)
15. NiKOTiN ve 3.885 TOKSiT MADDE
SiGARA TiRYAKiLERiNiN EN uOK DUYDUKLARI SORULAR VE CEVAPLAR
Hic sigara icip de asagidaki sorulari ya da uyarilari duymayan var midir?
-Eger sigarayi birakirsan daha iyi tat alirsin-
Belki olabilir. Ama ben gene de tat alabiliyorum. Ayrica lokantalarda her tabaktan sonra sigara icenlere bakilirsa tek tat alabilen ben degilim.
-Sabah kalkar kalkmaz sigara icme-
iyi de niye? En guzel sigara ilk sigaradir. icmezsem uyanamiyorum.
-Sigara cok pahali, parayi ona verecegine biriktirsene-
Hayatta bir bu zevkim var? Baska ne yapiyorum ki? Bana zevk veren bir seye niye para harcamayacakmisim?
-Sigara sagligin icin cok zararli-
Ben o kadar uzun zamandir icmiyorum ki, risk yaslaninca cikar ortaya. Ayrica sagliga zararli bir suru sey var. Hayat nasil olsa bitecek.
-uok kotu bir aliskanlik-
Sigara icmeyen birine oyle geliyor olabilir. Ama bana gore cok guzel bir aliskanlik.
-uok fazla sigara iciyorsun-
Ne var yani? Bir suru asiri yemek yiyen, cok fazla alkol alan ya da cok konusan insan var. Ben onlara bir sey diyor muyum?
Bunlari okuduktan sonra, mutlaka yuzunuzde bir gulumseme olusmustur. Hepsi de cok iyi bildiginiz ve siklikla karsilastiginiz cumleler hatta duymaktan en nefret ettiginiz cumleler. Hepsine artik dusunmeden cevap veriyorsunuz, bir kulaginizdan giriyor otekinden cikiyor.
NEDEN SiGARA iuMEYE DEVAM EDiYORSUNUZ?
Fiziksel Bagimlilik: Sigaradaki nikotin, alkol, kokain ve eroinden daha fazla bagimlilik yapan bir maddedir. Her soluktan 7 saniye sonra nikotin beyninize ulasip " iyi hissetmenizi" ve daha fazla "nikotin istemenizi" sagliyor.
Fiziksel Aliskanlik: Sigaradan cekilen her nefes el ve agiz aliskanliginizi kuvvetlendiriyor. Eger gunde 1 paket sigara iciyorsaniz ve her sigaradan 10 nefes cekiyorsaniz, gunde 200 kez, yilda 73 000 kez bunu tekrarliyorsunuz ve gittikce guclenen bir aliskanlik ortaya cikiyor.
Duygusal Destek: Sigara tiryakileri sigarayi kotu zamanlarinda destek olan, iyi zamanlarinda neselerini artiran bir arkadas olarak gorurler.
Kimlik: Bircok sigara tiryakisi sigarayla kendini ozdeslestirmistir.
Sosyal Aliskanlik: Eger kahvenizin yaninda veya kahvede, barda sigara iciyorsaniz, belli sosyal durumlarda sigara icmeye kendinizi alistirmissiniz demektir.
Sigara Endustrisi: Sigara ureticisi firmalar, sigara ile sogukkanlilik, kararlilik, incelik, guc ve ofkenin kontrol altina alinmasi arasinda iliski olduguna insanlari inandirmak icin milyonlarca dolarlik reklam yapmakta, filmlerde onemli karakterlerin kendi sigaralarini icmeleri icin yuz binlerce dolar odemektedirler. " Amerika gibi ulkelerde sigara icmek iyice kontrol altina alindigindan, sigaralarini gelismekte olan ulkelerde pazarlamakta ve insanlarin genc yasta sigaraya baslayip, devam etmeleri icin her yolu denemektedirler. " Sigaraya alistirdiklari kisinin butcesinden her ay duzenli bir bolume el koymaktadirlar.
Her yil 100 bin kisiyi sigara yuzunden kaybetmek ne anlama geliyor?
Her gun 1 ucak dusuyor ve 300 kisi oluyor
Her yil yuz bin nufuslu bir sehrimize bir atom bombasi atiliyor
Her gun ici dolu 6 otobus ucuruma yuvarlaniyor kimse sag kalmiyor.
Sizin icin arastirdik!..
uok carpici zehirlerden en dikkat cekenleri ve sigara hakkinda bilmedikleriniz, sigara icmeyen bir ciger ve icmeyen bir ciger... Tercih sizin
Sigarada bulunan zehirlerden birkaci:
1. KANSEROJEN (polonyum)
2. RADYASYON (radon)
3. FuZE YAKITI (metanol)
4. TiNER (toluen)
5. AKu METALi (kadmiyum)
6. TuPGAZ (butan)
7. BuCEK uLDuRuCu (DDT)
8. GAZ ODALARI ZEHiRi (hidrojen Siyanur)
9. OJE SuKuCu (aseton)
10. GuVE KOVUCU (naftalin)
11. GAZ ODALARI ZEHiRi (hidrojen Siyanur)
12. FARE ZEHiRi (arsenik)
13. TUVALET TEMiZLEYiCi (amonyak)
14. EKSOZ MONOKSiT GAZI (karbon)
15. NiKOTiN ve 3.885 TOKSiT MADDE
SiGARA TiRYAKiLERiNiN EN uOK DUYDUKLARI SORULAR VE CEVAPLAR
Hic sigara icip de asagidaki sorulari ya da uyarilari duymayan var midir?
-Eger sigarayi birakirsan daha iyi tat alirsin-
Belki olabilir. Ama ben gene de tat alabiliyorum. Ayrica lokantalarda her tabaktan sonra sigara icenlere bakilirsa tek tat alabilen ben degilim.
-Sabah kalkar kalkmaz sigara icme-
iyi de niye? En guzel sigara ilk sigaradir. icmezsem uyanamiyorum.
-Sigara cok pahali, parayi ona verecegine biriktirsene-
Hayatta bir bu zevkim var? Baska ne yapiyorum ki? Bana zevk veren bir seye niye para harcamayacakmisim?
-Sigara sagligin icin cok zararli-
Ben o kadar uzun zamandir icmiyorum ki, risk yaslaninca cikar ortaya. Ayrica sagliga zararli bir suru sey var. Hayat nasil olsa bitecek.
-uok kotu bir aliskanlik-
Sigara icmeyen birine oyle geliyor olabilir. Ama bana gore cok guzel bir aliskanlik.
-uok fazla sigara iciyorsun-
Ne var yani? Bir suru asiri yemek yiyen, cok fazla alkol alan ya da cok konusan insan var. Ben onlara bir sey diyor muyum?
Bunlari okuduktan sonra, mutlaka yuzunuzde bir gulumseme olusmustur. Hepsi de cok iyi bildiginiz ve siklikla karsilastiginiz cumleler hatta duymaktan en nefret ettiginiz cumleler. Hepsine artik dusunmeden cevap veriyorsunuz, bir kulaginizdan giriyor otekinden cikiyor.
NEDEN SiGARA iuMEYE DEVAM EDiYORSUNUZ?
Fiziksel Bagimlilik: Sigaradaki nikotin, alkol, kokain ve eroinden daha fazla bagimlilik yapan bir maddedir. Her soluktan 7 saniye sonra nikotin beyninize ulasip " iyi hissetmenizi" ve daha fazla "nikotin istemenizi" sagliyor.
Fiziksel Aliskanlik: Sigaradan cekilen her nefes el ve agiz aliskanliginizi kuvvetlendiriyor. Eger gunde 1 paket sigara iciyorsaniz ve her sigaradan 10 nefes cekiyorsaniz, gunde 200 kez, yilda 73 000 kez bunu tekrarliyorsunuz ve gittikce guclenen bir aliskanlik ortaya cikiyor.
Duygusal Destek: Sigara tiryakileri sigarayi kotu zamanlarinda destek olan, iyi zamanlarinda neselerini artiran bir arkadas olarak gorurler.
Kimlik: Bircok sigara tiryakisi sigarayla kendini ozdeslestirmistir.
Sosyal Aliskanlik: Eger kahvenizin yaninda veya kahvede, barda sigara iciyorsaniz, belli sosyal durumlarda sigara icmeye kendinizi alistirmissiniz demektir.
Sigara Endustrisi: Sigara ureticisi firmalar, sigara ile sogukkanlilik, kararlilik, incelik, guc ve ofkenin kontrol altina alinmasi arasinda iliski olduguna insanlari inandirmak icin milyonlarca dolarlik reklam yapmakta, filmlerde onemli karakterlerin kendi sigaralarini icmeleri icin yuz binlerce dolar odemektedirler. " Amerika gibi ulkelerde sigara icmek iyice kontrol altina alindigindan, sigaralarini gelismekte olan ulkelerde pazarlamakta ve insanlarin genc yasta sigaraya baslayip, devam etmeleri icin her yolu denemektedirler. " Sigaraya alistirdiklari kisinin butcesinden her ay duzenli bir bolume el koymaktadirlar.
Her yil 100 bin kisiyi sigara yuzunden kaybetmek ne anlama geliyor?
Her gun 1 ucak dusuyor ve 300 kisi oluyor
Her yil yuz bin nufuslu bir sehrimize bir atom bombasi atiliyor
Her gun ici dolu 6 otobus ucuruma yuvarlaniyor kimse sag kalmiyor.