Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Görünüm: iSTANBUL'UN MuNEVu FuTiHi
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
iSTANBUL'UN MuNEVu FuTiHi

Ubeydullah-i Ahrar'in torunu Hace Muhammed Kasim'dan soyle nakledilmistir:

"Ubeydullah-i Ahrar hazretleri, bir gun ogleden sonra, aniden atinin hazirlanmasini istedi. Ati hazirlaninca, binip Semerkant'tan suratle cikti. Talebelerinden bir kismi da ona tabi olup, takib ettiler. Biraz yol aldiktan sonra Semerkant'in disinda bir yerde talebelerine;
"Siz burada durunuz!" buyurdu.

Sonra atini Abbas Sahrasi denilen sahraya dogru surdu. Talebeleri arasinda Mevlana seyh adiyla taninmis bir talebesi, bir muddet daha pesinden gidip takib etmisti. Bu talebesi soyle anlatti:
"Hace Ubeydullah-iAhrar hazretleri ile sahraya vardigimizda, atini saga sola surmeye basladi. Sonra birdenbire gozden kayboldu."

Ubeydullah-i Ahrar daha sonra evine dondugunde, talebeleri nereye ve nicin gittigini sorduklarinda;
"Turk Sultani Sultan Muhammed Han (Fatih), kafirlerle harbediyordu. Benden yardim istedi. Ona yardim etmeye gittim. Allahu tealanin izniyle galib geldi. Zafer kazanildi" buyurdu.

Bu hadiseyi nakleden ve Ubeydullah-i Ahrar hazretlerinin torunu olan Hace Muhammed Kasim, babasi Hace Abdulhada'nin soyle anlattigini nakletmistir:

"Bilad-i Rum'a (Anadolu'ya) gittigimde, Sultan Muhammed Fatih Hanin oglu Sultan Bayezad Han, bana, babam Ubeydullah-iAhrar'in seklini ve semailini tarif etti ve;
"O zatin beyaz bir ati var miydi?" diye sordu. Ben de tarif ettigi bu zatin, babam Ubeydullah-i Ahrar oldugunu ve beyaz bir atinin olup, bazan ona bindigini soyledim. Bunun uzerine Sultan Bayezad Han, bana soyle anlatti:

Babam Sultan Muhammed Fatih Han bana sunlari dedi:
"istanbul'u fethetmek uzere savastigim sirada, harbin en siddetli bir aninda, seyh Ubeydullah-i Ahrar Semerkanda'nin imdadima yetismesini istedim. sekil ve semailini tarif ederek su vasifta ve su sekilde ve beyaz bir at uzerinde bir zat yanima geldi;

"Korkma!" buyurdu.

Ben de;

"Nasil endiselenmeyeyim, kuffar cok." dedim.

Ben boyle soyleyince, elbisesinin yeninden bakmami soyledi. Baktim, buyuk bir ordu gordum.

"iste bu ordu ile sana yardima geldim. simdi sen falan tepenin uzerine cik, uc defa kos vur ve orduna hucum emri ver." buyurdu.

Emirlerini aynen yerine getirdim. O da bana gosterdigi ordusuyla hucuma gecti. Boylece dusman hezamete ugradi. istanbul'un fetih isi gerceklesti."
emegine saglik hemsommmm...
Referans Adresler