Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Görünüm: Gemerek Bilgileri
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
Sayfalar: 1 2
Gemerek, Sivas ilinin bir ilcesidir. sarkisla ilcesine bagli bir bucak iken 1953 yilinda ilce olmustur. 5'i belediye (Yenicubuk, Sizir, uepni, Egerci ve inkisla ), 33'u koy olmak uzere 38 yerlesim biriminden olusur. 54.500 nufusuyla Sivas'in ikinci buyuk ilcesidir.

Tarihcesi:

uok eski caglardan beri yerlesim yeri olan Gemerek, 1071'den itibaren Turklerin yerlestigi bir bolge olmus, 1515'ten sonra tamamen Osmanli hakimiyetine girmistir. Ne zaman kuruldugu kesin olarak bilinmemekle beraber, Malazgirt savasindan sonra bazi Turk asiretleri tarafindan kuruldugu, Osmanli imparatorlugu'nun yukselme devrinde kasaba oldugu bilinmektedir. Kanuni Sultan Suleyman'in Nahcivan Seferi sirasinda burada konakladigi kitabe ve mezar taslarindan anlasilmaktadir.

Cografi konumu:

Sivas'in batisinda yer alan ilcenin, dogusunda sarkisla, guneybatisinda Kayseri, kuzeybatisinda Yozgat bulunur. Yuzolcumu 1.150 km2'dir. Rakimi 1.200 m.dir. Karasal iklimin tesiri altindadir. Kislari soguk, yazlari sicak ve kurak gecer. Maksimum 40°C, minimum -34.4° derece sicaklik gorulur. Yilin 125-145 gununde don olayi yasanir. Sizir kasabasinin kuzey batisi ormanlik alanlarla kapli olup bu bolgede cok sayida yayla mevcuttur. Bunlardan bazilari, Kaymakli,Taalti, Kisik ve Karmikli yaylalaridir.
sizir.a yolu düsenlere bir tavsiyem var en azindan bir selaleye ugrayip bir seyler icmebilir yada alabalik tesislerinde balik yiyebilirlar .Piknik amacli gelenlerin sizir yaylalarini ziyaret edebilirler.Gercekten oralar
gezilip görülmesi gereken cennet gibi güzel yerler.Tüm hemserilerime
tavsiye ederim..
ben Boluda unv okuyorum.cok yer gezım ama Sıvas gıbısi yok be.Gemereklıyım.karagol koyundenım.yıgıdın harman oldusgu yerdenım yanı.
slm hemserim ben gemeregin karagol koyundennim dogdum dogalı gurbetteyim memleket ozlemimizi burdan girdermemizi sagladınnız icin tesekurler kara goldeki ulas ailesine slm lar
selamm ben yenicubukluyum sogugu sert insanı mert sivaslıyız elhamdulillah
hoşgeldin
Sayfalar: 1 2
Referans Adresler