Sivas - Sivasliyiz.Com

Tam Görünüm: ÖFKE İLE İLGİLİ AYETLER-HADİSLER
Şu Anda Hafifleştirilmiş Görüntüleme Modundasınız. Tam Görünüm Modu için, Buraya Tıklayın
öfke Ile Ilgili Ayetler

--------------------------------------------------------------------------------

وَالَّذينَ يَجْتَنِبُونَ كَبَائِرَ الْاِثْمِ وَالْفَوَاحِشَ وَاِذَا مَا غَضِبُوا هُمْ يَغْفِرُونَ
Şûra / 37. Onlar, büyük günahlardan ve hayasızlıktan kaçınırlar; kızdıkları zaman da kusurları bağışlarlar.

اَلَّذينَ يُنْفِقُونَ فِى السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمينَ الْغَيْظَ وَالْعَافينَ عَنِ النَّاسِ وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنينَ
Al-i İmran / 134. O takvâ sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever.

وَلَمَّا سَكَتَ عَنْ مُوسَى الْغَضَبُ اَخَذَ الْاَلْوَاحَ وَفى نُسْخَتِهَا هُدًى وَرَحْمَةٌ لِلَّذينَ هُمْ لِرَبِّهِمْ يَرْهَبُونَ
Araf / 154. Musa'nın öfkesi dinince levhaları aldı. Onlardaki yazıda Rablerinden korkanlar için hidayet ve rahmet (haberi) vardı.

وَيُذْهِبْ غَيْظَ قُلُوبِهِمْ وَيَتُوبُ اللّهُ عَلى مَنْ يَشَاءُ وَاللّهُ عَليمٌ حَكيمٌ
Tevbe / 15. Ve onların (müminlerin) kalplerinden öfkeyi gidersin. Allah dilediğinin tevbesini kabul eder. Allah bilendir, hikmet sahibidir.

وَذَا النُّونِ اِذْ ذَهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ اَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَيْهِ فَنَادى فِى الظُّلُمَاتِ اَنْ لَا اِلهَ اِلَّا اَنْتَ سُبْحَانَكَ اِنّى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ
Enbiya / 87. Zünnûn'u da (Yunus'u da zikret). O öfkeli bir halde geçip gitmişti; bizim kendisini asla sıkıştırmayacağımızı zannetmişti. Nihayet karanlıklar içinde: "Senden başka hiçbir tanrı yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben zalimlerden oldum!" diye niyaz etti.

وَاِذَا تُتْلى عَلَيْهِمْ ايَاتُنَا بَيِّنَاتٍ تَعْرِفُ فى وُجُوهِ الَّذينَ كَفَرُوا الْمُنْكَرَ يَكَادُونَ يَسْطُونَ بِالَّذينَ يَتْلُونَ عَلَيْهِمْ ايَاتِنَا قُلْ اَفَاُنَبِّئُكُمْ بِشَرٍّ مِنْ ذلِكُمْ اَلنَّارُ وَعَدَهَا اللّهُ الَّذينَ كَفَرُوا وَبِئْسَ الْمَصيرُ
Hacc / 72. Âyetlerimiz açık açık kendilerine okunduğunda, kâfirlerin suratlarında hoşnutsuzluk sezersin. Onlar, kendilerine âyetlerimizi okuyanların neredeyse üzerlerine saldırırlar. De ki: Size bundan (bu öfke ve huzursuzluğunuzdan) daha kötüsünü bildireyim mi? Cehennem! Allah, onu kâfirlere (ceza olarak) bildirdi. O, ne kötü sondur!
_

....................................................................................................
ÖFKE İLE İLGİLİ HADİSLER

güçlü kimse güreşte güçlü olan değil,öfke anında kendisine hakim olandır(müslim,birr,hadis 10Cool

"Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş, ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın."
Ebu Davud, Edeb, 3

"Biriniz öfkelendiğinde, ayakta ise otursun. Yine sakinleşmezse yanı üzere yatıversin."
Ebu Davud, Edeb, 3

"Biriniz öfkelendiğinde sussun."
İbn-i Hanbel, I, 239

"Bir hakim öfkeli iken, iki kişi arasında hüküm vermesin."
Tirmizi, Ahkam, 7

Ebû Mes'ûd Ukbe İbni Amr el-Bedrî radıyAllahu anh şöyle dedi:
Bir adam Peygamber aleyhisselâm'a gelerek:
- Filanca bize namaz kıldırırken o kadar uzatıyor ki, bu yüzden bazan sabah namazına gelemiyorum, dedi.
Ben Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem'i hiçbir konuşmasında o günkü kadar öfkeli görmedim. Şöyle buyurdu:
- "İnsanlar! İçinizde nefret ettiren kimseler var! Kim imamlık yaparsa, namazı kısa kıldırsın; zira arkasındaki cemaatin içinde yaşlısı var, çocuğu var, iş güç sahibi olanı var. "
Buhârî, İlim, 28, Ezân 61-63, Edeb 75, Ahkâm 13; Müslim, Salât 182-185. Ayrıca bk. İbni Mâce, İkâme 48

Rasulullah (sas), huzurunda birbirine söven iki kisiden birinin yüzünde öfke hali belirince söyle buyurdu:
"Ben bir söz biliyorum, eger su adam bunu söylerse öfkesi gecer. Bu söz, euzü billahi mine's-seytani'r-racim: kovulmus seytandan Allah'a siginirim, cümlesidir."
Buhari, Edeb, 76 ; Ebu Davud, Edeb, 3

"Dikkat ediniz! Öfke insanoglunun kalbindeki bir ates parcasidir. Gözlerin kizardigini, boyun damarlarinin sistigini görmez misiniz? Her kim bunun eserini duyarsa, yere uzansin."
Tirmizi, Fiten, 26

Ebu Hüreyre radıyAllahu anh'den rivayet edildiğine göre bir adam Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem'e:

-Bana öğüt ver,dedi. O da:

-"KIZMA!" buyurdu.

O zat isteğini birkaç defa tekrarladı.

Resul-i Ekrem de her defasinda "KIZMA!" buyurdu.

(Buhari,Edeb 76. ayrica bk. Tirmizi,Birr 73)

Ebû Mes'ûd Ukbe İbni Amr el-Bedrî radıyAllahu anh şöyle dedi:
Bir adam Peygamber aleyhisselâm'a gelerek:
- Filanca bize namaz kıldırırken o kadar uzatıyor ki, bu yüzden bazan sabah namazına gelemiyorum, dedi.
Ben Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem'i hiçbir konuşmasında o günkü kadar öfkeli görmedim. Şöyle buyurdu:
- "İnsanlar! İçinizde nefret ettiren kimseler var! Kim imamlık yaparsa, namazı kısa kıldırsın; zira arkasındaki cemaatin içinde yaşlısı var, çocuğu var, iş güç sahibi olanı var. "
Buhârî, İlim, 28, Ezân 61-63, Edeb 75, Ahkâm 13; Müslim, Salât 182-185. Ayrıca bk. İbni Mâce, İkâme 48

emeğine sağlık

varmı burda anlatılan gibi din adamları bu zamanda

ben göremiyorum
Allah razı olsun güzel paylaşım.
ah birde kızmamayı öğrenebilsek.Sad
allah razı olsun senden paylaşımların çok güzel çok teşekkürleer
Referans Adresler